ZNF Dag 3 t/m 5: Premières, volle zalen en positieve reacties!

30 augustus 2023

Inmiddels zijn we alweer over de helft van het ZNF 2023! Naast Crashtest Ibsen hebben inmiddels Water vergeet niet en ook NACHTKANT, life is but a dream hun première gehad, beide op bijzondere locaties. De Volle Vuilkar liep over van nieuwsgierige bezoekers, evenals het Abdijplein, waar het elke avond een gezellig samenkomen is geweest, met goede muziek en een gemoedelijke sfeer.

NACHTKANT, Première
Maïten de Schepper
Dag 3

Op de derde dag was het heerlijk wakker worden bij de albumpresentatie van broeder Dieleman. ’s Ochtends om elf uur stroomde de studio van TPZ vol, en kon het publiek onder het genot van een verse pot koffie en een Zeeuwse bolus, genieten van de nieuwste liederen van de Zeeuws-Vlaamse liedjesschrijver. De Volle Vuilkar verplaatste zich naar Zierikzee, en Herr Hamsterfleisch blies nog één keer het dak van Poppodium de Spot met haar feministische pop-punk repertoire: een avond die de gelukkige aanwezigen niet snel zullen vergeten. Op het Abdijplein waren het Penny Roox en Michelle David & The True-tones die het podium bestormden en de harten van het publiek hebben gestolen.

Diezelfde avond was er ook de première van Water vergeet niet bij Fort Rammekens. Een betere plek voor deze voorstelling dan dit eeuwenoude fort is er eigenlijk niet. De geschiedenis van de vrouwen wiens verhalen hier ten tonele werden gebracht, lijkt niet alleen op die van het fort: deze overlapt op sommige momenten ook nog eens. Lovende recensies volgden, waarin Water vergeet niet onder anderen werd omschreven als een “vurige theatervertelling over vrouwelijk slavernij verzet”(Volkskrant) en “[…] een indringend mozaïek over strijdvaardige verzetstrijders” (De Theaterkrant). Water vergeet niet speelt nog t/m zaterdag 2 september, maar was al snel na de start van de kaartverkoop, uitverkocht.

Water vergeet niet
Koen Broos
Dag 4

Overdag konden bezoekers bij de Bewaerschole in Burg-Haamstede in de buik van de Volle Vuilkar stappen en opende in Middelburg atelier De Kruising voor het eerst haar deuren. Hier zijn de knip- en borduurkunsten van broeder Dieleman en Daphne van den Berg nog elke dag t/m 2 september van 16:00 - 20:00 gratis te bewonderen. Er is ‘s avonds om 19:00 is ook live muziek, dus kom gezellig langs!

Op maandagavond was het tijd voor de derde en laatste première tijdens het ZNF. Op het terrein van COVRA, een afvalverwerkingsbedrijf voor o.a. radioactief afval, ging het indrukwekkende NACHTKANT, life is but a dream van regisseur Niek Kortekaas in première. Meeslepende videobeelden, omlijst door livemuziek en een rad van avontuur vertellen het verhaal van de Gambiaanse Addi, die de nachtkant van de Westerse wereld pijnlijk duidelijk maakt.

“𝐍𝐀𝐂𝐇𝐓𝐊𝐀𝐍𝐓 𝐢𝐬 𝐞𝐞𝐧 𝐞𝐜𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡 𝐠𝐞𝐡𝐞𝐞𝐥” – 𝐓𝐡𝐞𝐚𝐭𝐞𝐫𝐤𝐫𝐚𝐧𝐭

Tickets voor NACHTKANT, life is but a dream zijn nog te verkrijgen tot 2 dagen voor de voorstelling. Kaarten kopen voor de laatste voorstelling op 2 september kan dus nog tot en met donderdag de 31e. Wacht dus niet te lang en koop je tickets hier!

NACHTKANT, Première 2
Maïten de Schepper
Dag 5

De Volle Vuilkar verruilde Burgh-Haamstede voor Middelburg, waar deze tot 4 keer toe goed gevuld van start ging. Ook De Kruising, het open atelier van broeder Dieleman met knip- en borduurkunst, was weer te bezoeken tussen 16:00 – 20:00. Ben jij al wezen kijken? Loop gerust binnen, want toegang is gratis! Verder was de één-na-laatste Crashtest Ibsen te zien in het Noorse Domburg, voordat deze de theaters induikt. Benieuwd? Vanavond (30 augustus) is de allerlaatste kans om deze voorstelling in het Noorse Domburg te bekijken. In de Studio van TPZ speelde de eerste van twee uitverkochte opvoeringen van Meisjes en Messen door Jantien Fick. Deze scherpe voorstelling liet een diepe indruk achter bij de bezoekers.

Op het Abdijplein heeft een flinke dosis gitaargeweld de Lange Jan laten trillen. Het ging los met Alta Luna, indierockband van Zeeuwse bodem warmde het publiek in no-time op, gevolgd door het populaire Personal Trainer, dat deze hele zomer al heel wat festivals door Nederland heeft aangedaan, en dinsdagavond dus gratis te zien was op het Abdijplein!

Benieuwd naar de laatste dagen?

Bekijk het programma hier

Personal Trainer - Abdijplein
Inglourious Fiction