kunstwerken van broeder Dieleman en Daphne van den Berg

De Kruising

broeder Dieleman

Tijdens het Zeeland Nazomerfestival houdt broeder Dieleman open atelier in de creatieve werkplaats ‘De Kruising’ in Middelburg. Aan de Korte Geere 17 stelt hij samen met borduurkunstenares Daphne van den Berg hun gezamenlijk folkloristisch onderzoek ten toon en werken ze aan nieuw werk met het thema ‘OOGST’. Loop tijdens het festival even binnen en neem een kijkje. Iedereen is welkom om haar/hun/zijn eigen borduur-, breiwerk of andere creatieve uiting mee te nemen en aan tafel te komen zitten om lekker samen te werken.

Ook de buren van het Koffiepand zijn wat langer open dan gewoonlijk zodat je daar wat te drinken en te eten kunt halen. Op woensdag, donderdag en vrijdag hebben ze tussen 17:30-19:30 uur ook een daghap te koop (vega met vegan optie) voor €9,50. De daghap mag genuttigd worden bij het Koffiepand zelf, maar mag ook meegenomen worden naar de Kruising.

Samen met Daphne van den Berg vormt broeder Dieleman een folkloristisch onderzoekbureau waarmee ze met stof en papier hun eigen universum scheppen uit de historie en folklore van hun eigen cultuur. Daphne uit Staphorts, Tonnie uit het land van Axel. Ze zullen hun werk tentoonstellen en verkopen. Ook het nieuwe album van broeder Dieleman “Oh mijn ziel” zal te koop zijn. 

Woensdagavond zal Van Talud uit Groede een klein optreden geven om 19.00. Ook verder in de week zullen er optredens plaatsvinden, hou de social media in de gaten!

Datum

28 augustus - 2 september

Duur

4 uur

Open
16:00 uur

Dicht
20:00 uur

Daphne van den Berg

Daphne van den Berg is een textielkunstenaar met interesse in folklore, mythes en verhalen vertellen. Ze is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daphne zet haar eigen ervaringen om in een persoonlijke mythologie. Ze vindt kunst maken een ontdekkingsreis naar haar eigen innerlijke wereld en de bovennatuurlijke wereld. Haar werk laat de verbondenheid zien met het ritme en de wetten van de natuur. Deze verbondenheid legt ze vast op oude stoffen en streekdracht van Staphorst waar haar voorouders zijn geboren. Geborduurde herinneringen en solastalgie: angst voor het veranderen van haar eigen omgeving.

Daphne van den Berg

broeder Dieleman

De in Zeeuws-Vlaanderen geboren Tonnie Dieleman, oftewel broeder Dieleman, is beeldend kunstenaar, tekstschrijver, historisch onderzoeker en singer-songwriter. Hij laat zich inspireren door de taal, religie en folklore van de Zeeuws-Vlaamse cultuur.

In het werk van broeder Dieleman staan de persoonlijke geschiedenissen van anderen centraal. In zijn praktijk die onderzoek, woord, beeld en geluid beslaat leent Dieleman zijn stem aan de verhalen van de Zeeuwse folklorist Johan de Vries en Jan de Prentenknipper en brengt hij een vergeten ambacht terug naar het hier en nu.

broeder Dieleman