broeder Dieleman

Oh mijn ziel

broeder Dieleman

Vorig jaar voer broeder Dieleman met de Vrijbuiter nog langs havens door heel Zeeland om hier zijn liederen, gezongen in Zeeuw-Vlaams dialect, ten gehore te brengen. Dit jaar presenteert de Zeeuwse liedjesschrijver zijn nieuwe album, Oh mijn ziel. De opnames vonden plaats in de Studio van Theaterproductiehuis Zeeland, dezelfde intieme plek waar tijdens het Zeeland Nazomerfestival de album release plaatsvindt, live met band.

Oh mijn ziel (18 aug, Snowstar Records) is een album vol overgave en berusting. Bovenal is het een plaat waarin Tonnie Dieleman meer uit handen geeft dan ooit. Hij levert zich over aan de kracht van het laten ontstaan, van wildgroei, van vertrouwen en genegenheid in gelijkgestemden. Een van deze gelijkgestemden is Baby Dee, de van oorsprong Amerikaanse artiest die inmiddels 10 jaar in Zeeland bivakkeert. Dee heeft het leeuwendeel deel van Oh mijn ziel meegeschreven. ”De titel ‘Oh mijn ziel’ komt rechtstreeks uit een Psalm, Psalm 42,” vertelt Dieleman. “Het is ook de lievelingspsalm van Dee en dat verbindt ons ook heel erg. Het is grappig dat je uit twee verschillende werelden komt, en dat Psalm 42 voor die connectie zorgt.”

Bij een kop koffie met meerdere koekjes begonnen Dee en Dieleman te zoeken naar gezamenlijke verhalen en te spelen met melodieën en berijmingen. Dee’s jarenlange ervaring als organiste in een kerk in the Bronx paste mooi bij Dielemans jeugd in de kerkbanken in Axel. Een gezamenlijke liefde voor het landschap in Zeeland en natuur in het algemeen bleken eveneens vanzelfsprekende aanknopingspunten.Het album bevat ook twee muzikale bewerkingen van de Zeeuwse schrijver Leo Bootsgezel.

Oh mijn ziel is, in broeder Dielemans eigen woorden, “een rouwplaat, maar eentje met gelatenheid”.  Beluister het zelf op 26 of 27 augustus in de Studio van het Theaterproductiehuis Zeeland.

 

 

Let op:  

  • Er is GEEN horeca aanwezig op deze locatie

  • Toiletten zijn niet/slecht toegankelijk op deze locatie

Datum

26 augustus - 27 augustus

Duur

60 min

Aanvang
22:30/11:00 uur

Tickets

broeder Dieleman

Sinds zijn debuut Alles Is IJdelheid uit 2012 geeft broeder Dieleman – het alter ego van Tonnie Dieleman – een onmiskenbare, mystieke draai aan zijn geboortegrond; liederen gezongen in Zeeuws-Vlaams dialect. De muzikale grenzen van Dieleman reiken verder dan slechts gitaar en stem: derde plaat Uut De Bron was bijvoorbeeld een fraai experimenteel werk waarbij geluidscollages, veldopnamen en melodieën samensmelten tot een meeslepend geheel.

Dielemans loopbaan kent veel bijzondere samenwerkingen met o.a. Colin H. Van Eeckhout (Amenra), Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal), Bonnie ‘Prince’ Billy, The Boy Who Spoke Clouds en Baby Dee. De afgelopen jaren is Dieleman’s profiel als visueel kunstenaar gestegen. Zijn vorige album De Liefde Is De Eerste Wet komt van een lijfspreuk van kunstenaar Jan de Prentenknipper.

broeder Dieleman
©Mechteld Jansen

Credits

Accordeon, vleugel, zang, percussie Baby Dee Gitaar, bas, zang Peter Slager Vleugel, gitaar, zang, percussie Pim van de Werken Banjo, kleppers, zang broeder Dieleman Zang, percussie Ida Abeltje Michels Zang, percussie Fay Ruza Christen Blazers Luuk de Bakker Percussie Rinze Voorberg Opname en productie Eva Stuiver en Pim van de Werken Artwork Christina de Vos Vormgeving Eduard Walhout Met dank aan Theaterproductiehuis Zeeland, Motel Mozaique, Bas, Cedric, Tamara, Admiraal, Lieve, Janna, Silvie, Harry.

Oh mijn ziel

Afgelopen speeldata

za 26 aug '23
22:30 uur
Oh mijn ziel | broeder Dieleman
Middelburg
zo 27 aug '23
11:00 uur
Oh mijn ziel | broeder Dieleman
Middelburg