Crashtest Ibsen

Crashtest Ibsen

Sarah Moeremans

Drie toneelstukken van Henrik Ibsen op één avond. Grijp je kans! In deze bingewatch voorstelling stap je in het leven van de inwoners van een negentiende-eeuws Noors stadje waarin zich drie wereldbekende Ibsen drama’s afspelen. Dit kan letterlijk, want speciaal voor deze voorstelling wordt het terrein in Domburg getransformeerd tot klein, Noors Stadje. Compleet met (Noorse) hapjes en drankjes, wordt het bingewatchen als nooit tevoren!  

Dus leun lekker achterover en geniet van de wijze waarop regisseur Sarah Moeremans en haar spelers met de nodige humor en spelplezier politieke aanklachten, urgente maatschappelijke kwesties, sociale ongelijkheid en andere zaken als een portie verse vis aan hun speer spietsen.  

Over Crashtest Ibsen 
Tussen 2013 en 2018 voegden Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht elk seizoen een nieuwe Crashtest Ibsen toe aan hun collectie en waren daarmee de hit van festivals en theaters. Ze reden de klassiekers van Hendrik Ibsen onbeschermd en plankgas tegen de muur, om daarna zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen. 

Tijd om nu de Crashtest der Crashtests te bingewatchen; Crashtest Nora, Crashtest Volksvijand en Crashtest Ik zie spoken op één avond. 

Een Noors stadje in Domburg
Het grasveld achter het Gemeentehuis, in Domburg ook bekend als de ‘oude ijsbaan’, werd door de "Noorse" acteurs van Het Zuidelijke Toneel uitgekozen als locatie voor hun voorstelling Crashtest Ibsen. Hun zoektocht naar het perfecte stukje Noorwegen in Zeeland was te volgen bij Omroep Zeeland. Daarnaast bestaat Domburg 800 jaar, en de geschiedenis van deze prachtige badplaats toont nauwe overeenkomsten met de verhalen van de Noorse schrijver Ibsen. Verhalen over badhuizen, bourgeoisie, kunstenaars, bankdirecteuren, flaneren, politiek en ondernemen, in Crashtest Ibsen valt dit allemaal als een Noorse puzzel in elkaar. Samen met Domburg toveren we het grasveld om tot een festivalterrein en toneelscène waar we drie humorvolle “afleveringen” gaan bingewatchen. 

Het veld dat voorheen de ijsbaan van Domburg wordt getransformeerd tot een heus Noors stadje, om zo de drie “afleveringen” van Ibsen tot leven te zien komen. Tussen de stukken door, is er tijd en ruimte om gezellig een hapje en drankje te doen, geheel in Noorse sferen. Er zijn twee pauzes en in elke pauze ontvangt de bezoeker een hapje en een drankje, deze zitten bij de kaartprijs inbegrepen. 

Crashtest Ibsen is een coproductie van Het Zuidelijk Toneel en Theaterproductiehuis Zeeland.

Met speciale dank aan Frits Jongepier, Simon de Visser, Domburg800 en Gemeente Veere.

 

Håppen tegen hønger: 

Het festivalterrein is al om 17:00 uur geopend! Genoeg tijd om in Noorse sferen te komen dus. Naast heerlijke drankjes, is hier ook lekkers verkrijgbaar om een binge-waardige bodem te leggen. Op het menu:

  • Brød med wørst

  • Mæltyd suppe med baller (øk vega) 

Het woord hønger kennen ze in dit Noorse dorpje niet, dus begin met een goedgevulde maag aan dé bingewatch-sessie van deze nazomer.

 

Praktische informatie:

  • Deze voorstelling speelt zich af in de buitenlucht: stem je kleding hier dan ook op af.

  • Het terrein is hobbelig, wij raden aan om stevige schoenen te dragen.

  • Rolstoelgebruiker of slecht ter been? Neem vooraf contact op met ZNF via info@tpz.nl.  

  • Roken alleen op de daarvoor aangewezen plek.

Datum

25 augustus - 30 augustus

Duur

4 uur inclusief 2 pauzes

Aanvang
18:00 uur

Tickets

Sarah Moeremans

Sarah Moeremans wordt in 2024 de nieuwe artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel. Sinds 2021 is ze betrokken als vaste regisseur en co-artistiek leider bij het gezelschap. Eerder werkte ze voor o.a. Oostpool en het Noord Nederlands Toneel. Sarahs werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Sinds 2013 werkt ze zeer regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht. Bij Het Zuidelijk Toneel maakte ze o.a. de succesvoorstellingen Rijgen, What Ever Happened to Mr. Pete? en Shut Up and Play with Me.

Sarah Moeremans
©HZT

Drie afleveringen

NORA

Het is kerst 1879. In een Noors stadje aan de randen van een fjord schopt Torvald Helmer
het tot bankdirecteur, na een periode van een burn-out. Dankzij zijn vrouw Nora is hij weer helemaal de oude, want zij zorgde ervoor dat hij een jaar kon herstellen op het zonnige Capri. Wat Nora voor haar man echter geheimhoudt, is dat zij daarvoor geld geleend heeft van ‘een louche figuur’ die ook bij de bank werkt.

Nora komt in de problemen als blijkt dat Torvald in zijn nieuwe positie die louche figuur, Nils Krogstad, wil ontslaan. Krogstad eist namelijk van haar dat ze zijn positie redt, maar Torvald laat zich niet door haar ompraten. Gaandeweg realiseert Nora zich dat het haar ondergeschikte sociale positie als vrouw en echtgenote is die maakt dat ze steeds listen moet vinden om te overleven, dus neemt ze een radicale beslissing!

VOLKSVIJAND

Het is lente 1881. In datzelfde Noorse stadje maken de bewoners zich op om de jaarlijkse badgasten te verwelkomen in het kuurcentrum Waterworlds. De plaatselijke dokter, Thomas Stockmann ontdekt echter dat het toevoerwater van Waterworlds vervuild is. Dat brengt hem op ramkoers met zijn broer, die burgemeester in de stad is, en hoe dan ook wil vermijden dat de stad reputatieschade leidt.

Het journaille van de lokale krant ruikt bloed en jaagt de twee broers tegen elkaar in het harnas. In een hitsig publieke confrontatie zoeken beide broers steun bij het brede publiek. Gelukkig beseffen de personages net op tijd dat ze tegen elkaar opgezet worden door de auteur en eindigen ze samen dobberend in een kano op het fjord.

IK ZIE SPOKEN

Niet zover van ons Noorse stadje ligt villa Rosevold. Voor de dame des huizes, mevrouw Alving, is het dubbel feest: haar zoon is thuisgekomen na een jarenlang verblijf in Parijs en ze opent een nieuw weeshuis ter ere van haar man zaliger. Mevrouw Alving denkt dat ze de regie over haar leven voert en waant zich nu verzekerd van een gelukkige toekomst, maar bedoeld en onbedoeld steken andere personages haar stokken in de wielen.

Haar zoon blijkt ongeneeslijk ziek. Haar meid, Regina, wil niets liever dan weg uit Rosevold om avonturen te beleven in de stad. En Timmerman Engstrand en dominee Manders ruïneren samen het nieuwgebouwde weeshuis, nog voor het is ingezegend. En dan is er nog de mysterieuze gast die haar bezoekt en die alleen zij lijkt te zien...

Nora
©Sofie Knijff
Nora
©Sofie Knijff
Volksvijand
©Sofie Knijff
Volksvijand
©Sofie Knijff
Ik zie spoken
©Sofie Knijff
Ik zie spoken
©Sofie Knijff

Wie speelt wat?

In elk stuk komen telkens zes personages voor. Alle personages (in totaal achttien!) zijn terug te brengen tot dezelfde zes archetypes. Elke acteur speelt dus in elk stuk een andere rol, maar eigenlijk slechts één archetype, waarvan je de ontwikkeling door de stukken heen kunt volgen.

Personages

Evelien Bosmans
©TPZ/Maïten de Schepper
De revolterende

Evelien Bosmans

Gillis Biesheuvel
©TPZ/Maïten de Schepper
De non-conformist

Gillis Biesheuvel

Louis van der Waal
©TPZ/Maïten de Schepper
Het buitenbeentje

Louis van der Waal

Joep van der Geest
©TPZ/Maïten de Schepper
De moraalridder

Joep van der Geest

Judith van den Berg
©TPZ/Maïten de Schepper
De voorzichtige

Judith van den Berg

Peter Seynaeve
©TPZ/Maïten de Schepper
Het zwarte schaap

Peter Seynaeve

Credits

Regie Sarah Moeremans Tekst Joachim Robbrecht Spel Judith van den Berg, Gillis Biesheuvel, Evelien Bosmans, Joep van der Geest, Louis van der Waal, Peter Seynaeve Kostuumontwerp Daphne de Winkel Vormgeving Ruimtetijd - Theun Mosk Geluidsontwerp Timo Merkies Lichtontwerp Stan Bannier Regieassistent Kato Cornil Productie n’ More - Ellen van Bunnik Technische productie Stan Bannier en Marcel Brand Technici Marcel Brand, Arco Middendorp, Emile van Gils, Tom IJpelaar, Joris van Oosterhout, Joost ten Hagen Artistiek advies Piet Menu Locatiemanager Myrthe Blomaard Coproducent Het Zuidelijk Toneel 

Crashtest Ibsen
©TPZ/Maïten de Schepper
Crashtest Ibsen
©TPZ/Maïten de Schepper
Crashtest Ibsen
©TPZ/Maïten de Schepper

Afgelopen speeldata

vr 25 aug '23
18:00 uur
Crashtest Ibsen | Sarah Moeremans | Première
Domburg
za 26 aug '23
18:00 uur
Crashtest Ibsen | Sarah Moeremans
Domburg
di 29 aug '23
18:00 uur
Crashtest Ibsen | Sarah Moeremans
Domburg
wo 30 aug '23
18:00 uur
Crashtest Ibsen | Sarah Moeremans
Domburg