Programma ZNF 2023 staat online!

07 juni 2023

Lees hier meer over de voorstellingen die van 25 augustus t/m 2 september door heel Zeeland te zien zijn.

Crashtest Ibsen
©TPZ/Maïten de Schepper

Van vrijdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september staat Zeeland in het teken van theater, dans, muziek en performance. Het Zeeland Nazomerfestival zorgt in deze negen dagen voor verwondering, verbijstering, plezier en stof om over na te denken met producties op bijzondere en waardevolle (buiten)locaties.

De aftrap van het Zeeland Nazomerfestival vindt vrijdag 25 augustus plaats op de oude ijsbaan van Domburg met de première van de “bingewatch” voorstelling Crashtest Ibsen van Sarah Moeremans | HZT. Stap in het leven van de inwoners van een negentiende-eeuws Noors stadje, waarin zich drie wereldbekende Ibsen drama’s afspelen. Met de nodige humor en spelplezier spietsen regisseur Sarah Moeremans en haar spelers politieke aanklachten, urgente maatschappelijke kwesties, sociale ongelijkheid en andere zaken als een portie verse vis aan hun speer. 

Voor NACHTKANT, life is but a dream van Niek Kortekaas reizen we af naar het terrein van COVRA in Nieuwdorp, een afvalverwerkingsbedrijf van onder andere radioactief afval. Hier zal ook de première van dit concert te zien zijn, over overvloed en dat wat blijkbaar nodig is om die overvloed onze kant op te laten stromen. Het is een video-installatie met livemuziek waarin de zee zèlf het verhaal vertelt.

Voor de derde première van dit festival, gaan we terug in de tijd: het imposante decor van Fort Rammekens in Ritthem, maakt Koen Verheijden de muzikale voorstelling Water vergeet niet. Op de plek waar dit fort al eeuwenlang uitkijkt over de zee, waar pijnlijke verhalen als stille stemmen in de muren zijn gekrast, zien we levens van vier vrouwen uit verschillende tijdvakken die worden verweven tot een strijdvaardig portret over moed, macht en vrijheidsstrijd.

Een andere plek tijdens het waar historie en het heden met elkaar worden verweven is tijdens de sneak preview van de nieuwe podcast Mina & Mevrouw, over een gravin in een kasteel, en haar inwonende dienstbode Mina. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt radio- en podcastmaker Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die ze ziet als het toonbeeld van onvrijheid. Maar wat betekende vrijheid in het Zeeland van de jaren ‘30? En hoe veranderde dat in de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw?

Met Zanger Zonder Volk brengt Giovanni Brand een ode aan de verbeelding, een ode aan laaggeletterdheid, een pleidooi om zonder oordeel naar de boodschap achter de woorden te kijken. Het afgelopen jaar resideerde Giovanni meerdere keren bij Theaterproductiehuis Zeeland. Hij ging op zoek naar de plek in Zeeland waar zijn oma is opgegroeid en naar zijn familiegeschiedenis. Vanuit deze zoektocht, maakte hij de voorstelling Zanger Zonder Volk, die tijdens het ZNF te zien is in ’s-Heer Hendrikskinderen.

Verder stellen Jantien Fick in de voorstelling Meisjes en Messen (in Studio TPZ) en het alter ego van performancecollectief Club Gewalt, Herr Hamsterfleisch, met het concert Die Hexe (in Poppodium De Spot) de plek van de vrouw aan de kaak. Kunnen zij hun plek opeisen en uit de hokjes van verwachting breken?

En DIEHELEDING speelt hun eigen ZWAANMEER in Poppodium De Spot. Een #metoo ballet over de grenzen van onze lichaamstaal. Een humoristische, rauwe hiphop-voorstelling als aanklacht op consent-loze sprookjes, die tegelijkertijd het grijze gebied van intimiteit in de kunsten laat zien.

Tijdens het festival is ook de albumrelease van Oh mijn ziel, de nieuwe plaat van broeder Dieleman, welke in Studio TPZ is opgenomen. Het album wordt in intieme setting met band gepresenteerd. In diezelfde studio is in het laatste weekend de voorstelling GRIJS GEBIED van Marcos Valster da Costa Ferreira te zien.

Ook dit jaar trekt het Zeeland Nazomerfestival weer de provincie door. Op bijzondere wijze kun je op verschillende plaatsen de voorstelling De Volle Vuilkar van theatermakers Schippers&VanGucht beleven. Voor iedereen van 7 tot 107 jaar dat tegenspartelt en graag de slappe lach krijgt. Een voorstelling voor het hele gezin.

De kaartverkoop voor het theaterprogramma start donderdag 15 juni.
Vanaf eind juni wordt het gratis te bezoeken muziekprogramma op het Abdijplein in Middelburg bekend gemaakt.

CLUB GEWALT
©Kelly Alexandre
GRIJS GEBIED
©Charles Linssen
De Volle Vuilkar
©Wannes Cre
broeder Dieleman
©Mick de Witte
Meisjes en Messen
©Bas de Brouwer
DIEHELEDING
©Sanne Peper
Giovanni Brand - Zanger Zonder Volk
©Sabine Rovers
Koen Verheijden
©TPZ/Maïten de Schepper
Crashtest Ibsen
©TPZ/Maïten de Schepper
Crashtest Ibsen
©TPZ/Maïten de Schepper
Fort Rammekens
COVRA, Nieuwdorp