Fort Rammekens

Het indrukwekkende en eeuwenoude Fort Rammekens stamt al uit de 16e eeuw, toen het werd gebouwd met als doel het bewaken van de scheepvaartverbinding naar Middelburg. Het fort is gebouwd tussen 1547-1552 en is het oudste nog bestaande zeefort in West-Europa en toentertijd één van de belangrijkste handelssteden van de Noordelijke Nederlanden. Door de eeuwen heen heeft het fort meerdere functies gediend, onder andere als locatie voor de MCC (Middelburgse Commercie Compagnie).

De MCC legden zich in de tweede helft van de 18e eeuw toe op de driehoekshandel tussen Middelburg, de kust van West-Afrika en de Caraïben. Deze vorm van mensenhandel, waarbij Afrikanen werden verkocht in de Caraïben, heet ook wel driehoekshandel of trans-Atlantische slavenhandel. Het Zeeuws Archief heeft de website MCC Reizen gelanceerd. Deze site brengt de scheepsreizen van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) op een interactieve kaart in beeld Slavenhandel MCC.

Dit maakt Fort Rammekens dan ook tot een passende inhoudelijke locatie voor het nieuwe werk van regisseur Koen Verheijden: Water vergeet niet.

Na uitgebreid onderzoek bij o.a. Het Zeeuws Archief, Keti Koti Zeeland en het Zeeuws Maritiem Muzeeum, is vorig jaar de korte voorstelling Leonora tot stand gekomen die in 2022 op bij ZNF te zien was. Inmiddels zijn er meer verhalen gevonden uit deze tijd van slavernij en kolonialisme. Deze zijn verweven tot Water vergeet niet: een grotere locatievoorstelling waarin we inzicht krijgen in de rol van Zeeland en Nederland in het slavernijverleden, hoe dit duistere verleden vandaag de dag doorwerkt en hoe er al eeuwenlang wordt gereageerd op dit onrecht.

Met speciale dank aan onze locatiepartner Staatsbosbeheer, Ilse Maas en Stijn Steurrijs.

Bezoekadres:
Rammekensweg
4389 TZ
Ritthem

Bezoek hier de website van Fort Rammekens

 

Praktische informatie:

  • Locatie beperkt bereikbaar met openbaar vervoer

    • 25 min. fietsen vanaf Middelburg, 10 min. vanaf Vlissingen

    • Op beide plekken zijn OV-fietsen verkrijgbaar.

    • Hou de beschikbaarheid van de OV-fietsen zelf in de gaten via de website van de NS

  • Horeca & toiletten aanwezig 

  • Voorstelling is in de buitenlucht: draag gepaste kleding. 

Fort Rammekens

Gedeeld verleden

Wil je meer te weten komen over het slavernij- en koloniale verleden? Voor en na de voorstelling Water vergeet niet vind je in de BoekFiets van ZB Bibliotheek van Zeeland een deel van de collectie uit de Kenniskast GEDEELD VERLEDEN. De BoekFiets staat er elke avond van 19.30-20.00 uur en van 21.00-21.30 uur.

De Kenniskast GEDEELD VERLEDEN biedt een uitgebreide selectie boeken die het slavernij- en koloniale verleden vanuit diverse perspectieven belicht. Neem je bibliotheekpas mee, want de boeken kunnen ter plekke uitgeleend worden. Kijk voor meer informatie op www.dezb.nl/kenniskast!

de Boekfiets