Giovanni Brand - Zanger Zonder Volk

Zanger Zonder Volk

Giovanni Brand

Zanger Zonder Volk speelt zich af in de veilige maar gesloten wereld van de reizigers. We volgen drie personages waarvan de jongste in de loop van de tijd met één been buiten het woonwagenkamp komt te staan; de beschermde en afgesloten omgeving waarin het gezin leeft. Waar eerst een hechte relatie tussen een moeder en twee zoons bestond, begint die wereld langzaam uit elkaar te vallen. De moeder (Jaani) is analfabeet, zoals een deel van de mensen die op het kamp wonen. Haar twee zoons (Grote Lien en Kleine Lien) ontwikkelen zich allebei anders. Grote Lien is laaggeletterd terwijl zijn broer naar school gaat en steeds meer kennis opdoet. Via hem dringen er invloeden van buitenaf hun hermetisch afgesloten wereld binnen. Kleine Lien vraagt zich wanhopig af in welke wereld hij eigenlijk thuishoort. Verraadt hij zijn familie door volgens ‘de norm’ te denken en te spreken? Waar is zijn plek? Wat is zijn thuis? In een wagen met wielen of in een huis omgeven door stenen? We volgen een gezin dat een harmonische eenheid vormde maar waar de vervreemding steeds meer binnensluipt.

Giovanni Brand zocht in Zeeland naar de plek waar zijn oma als kind met haar ouders in een woonwagen leefde. De plek die oma aangaf (“ik keek aan de ene kant naar een begraafplaats en aan de andere kant naar de barakken waar de Molukkers woonden”) is nu bedekt door asfalt; hier rijden de auto’s over het terrein dat oma ooit als de bodem van haar thuis beschouwde.

Bijna alle gemeenten in Nederland doen er alles aan om woonwagenkampen te laten verdwijnen omdat ze volgens hun iets in stand houden wat niet meer bij deze tijd hoort. Zanger Zonder Volk stelt zich vragen bij het leven in een gesloten samenleving. Is het beter om eruit te breken of te blijven? En hoe ver moet je je aanpassen om in de 'normale' samenleving mee te draaien? Welke rol heeft taal hierin?

Zanger Zonder Volk is een productie van Likeminds in coproductie met Theaterproductiehuis Zeeland.

Met speciale dank aan Ruut Schutter, Tina Dujakovic en locatie partners Café Restaurant De Oranjeboom en Stichting Ponyclub 't Hummeltje. 

 

DINERTIP: Café Restaurant De Oranjeboom

Maak je dag compleet en kom voor of na je bezoek aan de voorstelling gezellig borrelen of een hapje eten bij Café Restaurant de Oranjeboom. Naast een authentieke bruine kroeg, is het ook een heerlijk restaurant met ontbijt-, lunch- en dinerspecialiteiten. Vergeet niet te reserveren als je wilt komen dineren, dit doe je door te bellen naar +31(0)113-215866.

Ga naar de website van De Oranjeboom voor meer informatie.

Praktische informatie:

  • Horeca & toiletten aanwezig bij verzamellocatie Café Restaurant De Oranjeboom.

  • Voorstelling is in de buitenlucht: draag gepaste kleding.

  • De voorstellingslocatie bevindt zich op 15 minuten lopen vanaf de verzamelplek bij Café Restaurant De Oranjeboom, we lopen hier gezamenlijk naar toe.

  • Rolstoelgebruiker of slecht ter been? Neem vooraf contact op met ZNF via info@tpz.nl.  

Datum

31 augustus - 2 september

Duur

90 min

Aanvang
15:00/20:00 uur

Tickets

Giovanni Brand

Giovanni Brand is een performer en schrijver, in 2020 afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht. Hij vertrekt altijd vanuit zijn intiemste gedachten waardoor er in zijn werk altijd een persoonlijk noodzaak zit. Deze persoonlijke noodzaak zet hij tegenover de wereld waarin we nu leven. In zijn werk geeft hij woorden aan verhalen die te intiem en/of pijnlijk lijken en daarom vaak niet verteld of gehoord worden. De ene seconde denkt hij: “Waarom vond ik het een goed idee om dit te doen?” De andere seconde: “Wat heb ik te verliezen?” Zolang die tweestrijd gaande is, vindt Giovanni het nodig om zijn mond open te trekken. Bij Likeminds maakte hij eerder Zigeunerkind met Traan en Zwijgen is Zilver.

Giovanni Brand
©TPZ/Maïten de Schepper
De teksten zijn om in het hart te sluiten. Een beetje zoals de gouwe ouwe van André Hazes. Je weet wel: léven. Met een lach en een traan. Voelbaar van je kruin tot in je kleine tenen.
- Gina Miroula

Credits

Concept & tekst Giovanni Brand Regie Lynn Schutter Spel Janneke Remmers, Matthijs IJgosse en Giovanni Brand Producer muziek Kauwboy Liedteksten en zanglijnen Giovanni Brand Sound design Hélène Vrijdag Kostuums Michelle Cornelissen Decor concept Lynn Schutter Decorontwerp en bouw Man met de hamer Licht ontwerp Prem Scholte Albers Coaching Rosa Reuten en Liet Lenshoek Videoclip Linus Kropp Campagnebeeld Sabine Rovers Coproducent Likeminds Mede mogelijk gemaakt door Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Amsterdam

Giovanni Brand - Zanger Zonder Volk
©Sabine Rovers

Afgelopen speeldata

do 31 aug '23
20:00 uur
Zanger Zonder Volk | Giovanni Brand
's-Heer Hendrikskinderen
vr 01 sep '23
20:00 uur
Zanger Zonder Volk | Giovanni Brand
's-Heer Hendrikskinderen
za 02 sep '23
15:00 uur
Zanger Zonder Volk | Giovanni Brand
's-Heer Hendrikskinderen
za 02 sep '23
20:00 uur
Zanger Zonder Volk | Giovanni Brand
's-Heer Hendrikskinderen