Niek Kortekaas

Niek Kortekaas (1958) is een veelzijdig vormgever en regisseur, momenteel actief als vormgever, belichter en regisseur voor theater- en dansvoorstellingen vanuit zijn woonplaats Antwerpen. Recent 2023 maakte hij het decor en lichtontwerp voor Travis geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival, ontwierp alle decors voor de familievoorstellingen van Pieter Kramer bij Theater Rotterdam en ontwikkelt hij ook de decors voor Jochem Myjer. Ook ontwerpt Kortekaas voor musea en tentoonstellingen.

Kortekaas is geen onbekende in Zeeland: hij maakte achtereenvolgend als scenograaf regisseur, Ship of Troy op het werkeiland Neeltje Jans, De Storm (Shakespeare) in de Koninklijke Maatschap Wilhelmina Polder, Trojaanse Vrouwen op de parking van het voormalige afvaart punt Kruiningen Perkpolder en Winterreise vrij naar Schubert in Fort Ellewoutsdijk.

Tijdens het Zeeland Nazomerfestival 2023 ging Niek in première met Nachtkant, life is but a dream, een video-installatie met livemuziek waarin de zee zèlf het verhaal vertelt. Schurend en meeslepend tegelijkertijd.

Niek Kortekaas

Interview met de maker

Niek Kortekaas is vormgever in de ruimste zin van het woord, van theater tot grafiek, van licht tot musea. Voor het Zeeland Nazomerfestival maakt hij NACHTKANT, life is but a dream.

Wat is de connectie tussen NACHTKANT, life is but a dream, en de locatie waar die speelt?

“De locatie is heel bijzonder, het is de Nederlandse opslag van nucleair afval. Daarom is het een onwaarschijnlijk zwaar beveiligde plek. Voor mij sluit dat thematisch aan bij het zwaarbeveiligde Europa waarin vluchtelingen zich een weg proberen te vinden op zoek naar geluk. Ik plaats de enorme zorgvuldigheid waarmee we met dat afval omgaan tegenover de onzorgvuldigheid waarmee we met mensen omgaan die op zoek zijn naar een beter leven. NACHTKANT is een muzikale voorstelling, een soort videoconcert. Ik zet verschillende beelden scherp tegenover elkaar. Beelden die we allemaal kennen, maar die we niet allemaal willen zien.”

Welke onderwerpen zijn belangrijk voor je?

“Eigenlijk zijn alle onderwerpen belangrijk voor me, het is maar wat je er mee doet. Maar geschiedenis is wel een thema dat vaak terugkomt; het feit dat het verleden altijd blijft doorwerken in het heden. Alles gaat voorbij, behalve het verleden. Dat vind ik een mooie uitspraak. Ik vind ook de oude Griekse mythen heel inspirerend. Die verhalen zijn ontzettend oud en toch nog steeds heel erg toepasselijk op de mensheid, op hoe we bestaan in de wereld. Het beschrijft de mens in al zijn klein- en grootsheid. Van held tot slachtoffer, van slachtoffer tot koning, van koning tot slaafgemaakte. Het blijven belangrijke verhalen.”

Kan je het publiek iets aanraden om te kijken, te luisteren of lezen voorafgaand aan je voorstelling?

“Ik wil graag dat ze met een open vizier komen kijken naar wat we gemaakt hebben. Laat je verrassen door wat er op je af komt. Er is geen voorkennis nodig. Maar als ze iets heel moois willen zien, dan kan ik de concertfilm American Utopia aanraden. Het is een registratie van een concert van David Byrne, geregisseerd door Spike Lee. Voor mij enorm inspirerend.”

 

"Alles gaat voorbij,
behalve het verleden"

 

Wat is je favoriete Zeeuwse woord?

“Mijn favoriete Zeeuwse woord is ‘oemoemenoe’, dat wil zeggen, ‘wat moeten we nu’? ‘Wat gaan we nu doen?’ is ook een belangrijke vraag in de voorstelling.”

Jantien Fick wilde jou vragen: In jouw voorstelling gaat het onder andere over overvloed. Als jij iets zo moeten wegdoen, wat zou dat dan zijn?

“Wat een lastige vraag! Ik wil helemaal niks opgeven. Alles wat ik wil gebruiken, alles wat er is, dat gebruik ik. Nee, ik zou niet snel iets overboord gooien.”

NACHTKANT, life is but a dream

NACHTKANT, life is but a dream is een video-installatie met livemuziek waarin de zee zèlf het verhaal vertelt. Een voorstelling waarin de gigantische toevloed van wat wij willen kopen en hebben, geplaatst wordt naast het verhaal van de Gambiaanse Addi die in een rubberbootje midden op zee, pas weet dat hij de overkant misschien niet haalt en de wereld van zijn dromen misschien nooit zal bereiken.

NACHTKANT, life is but a dream is een productie van Theaterproductiehuis Zeeland.

 

Meer informatie over NACHTKANT, life is but a dream

NACHTKANT
©The real Addi Manneh