Giovanni Brand

Giovanni Brand is een performer en schrijver, in 2020 afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht. Vertrekkend vanuit zijn intiemste gedachten zit er in zijn werk altijd een persoonlijke noodzaak. Deze persoonlijke urgentie zet hij tegenover de wereld waarin we nu leven. In zijn voorstellingen geeft hij woorden aan verhalen die te intiem en/of pijnlijk lijken en daarom vaak niet verteld of gehoord worden. Hij werpt een licht op gemarginaliseerde geschiedenissen en maatschappelijke kwesties. Zijn werk is een unieke samenstelling van muziek en performance waarmee hij een breed publiek beroert. 
In co-productie met Likeminds creëerde hij de ontroerende en liefdevolle locatievoorstelling Zanger Zonder Volk

 

Volg Giovanni op Instagram

Giovanni Brand
©TPZ/Maïten de Schepper

Interview met de maker

Giovanni Brand heeft een persoonlijke band met Zeeland. Op het Zeeland Nazomerfestival speelt hij zijn voorstelling Zanger Zonder Volk, waar hij in residentie bij TPZ aan werkte.

Hoe zou jij jezelf als maker omschrijven?

"Ik ben een schrijver en performer met Roma-roots. Op dit moment is al mijn werk gerelateerd aan de geschiedenis of de huidige situatie van Roma en Sinti in Nederland. Zij zijn een onderdeel van de Nederlandse samenleving, maar hun stem kreeg geen podium in de theaterwereld. Tot ik dat ging doen tenminste."

Welke vormen van theater gebruik je?

Mijn werk is altijd een mix van documentaire en fictie. Want ik houd van verhalen, maar ik vind ook dat er in de echte wereld veel gebeurt dat we niet mogen vergeten. Qua schrijven vind ik het heel leuk om bestaande taal te gebruiken en daar iets nieuws van te maken. Voor deze voorstelling heb ik heel veel mensen geïnterviewd en uit hoe zij spraken een nieuw dialect bedacht. In dat dialect heb ik de hele voorstelling geschreven. En ik maak muziek, omdat het goed bij mij past, maar ook omdat het een onmisbaar element in de Romacultuur is.

Je hebt aan je voorstelling gewerkt in residentie bij Theaterproductiehuis Zeeland, hoe was dat?

"Ik heb daar het vooronderzoek gedaan, het script geschreven en de muziek gemaakt. Voor het schrijven was het heel fijn dat ik heel makkelijk langs kon gaan bij het woonwagencentrum in de buurt, als ik bijvoorbeeld vragen had. Maar ook de afzondering was goed. Zo kon ik op elk moment van de dag geconcentreerd werken. Wat ook bijzonder is: mijn oma is opgegroeid op een woonwagencentrum in Zeeland, op een plek waar nu een snelweg overheen ligt. Zij komt ook naar het festival om de voorstelling te zien. Dat wordt wel een bijzonder moment denk ik. Maar ik heb er vooral heel veel zin in. Als mijn oma in de zaal zit, ben ik altijd blij."

Wil je de bezoekers iets aanraden om te lezen, luisteren of kijken?

"De serie Bij ons op het kamp, op Videoland, geeft een heel realistisch beeld van hoe het leven op het woonwagenkamp is, getoond vanuit verschillende kampen. En wat ik ook kan aanraden: ik lees nu het boek Misschien moet je iets lager mikken, van Milio van de Kamp. Het speelt zich een beetje af in dezelfde klasse als mijn voorstelling en gaat over kansenongelijkheid. Dat kan voor veel mensen een belangrijk boek zijn om te lezen, denk ik."

 

"Als mijn oma in de zaal zit,
ben ik altijd blij"

 

Wat is je favoriete Zeeuwse woord?

"Hoemoemenoe, dat betekent iets als, ‘hoe moet het nu?’, ‘waar moeten we nu naar toe?’. Hoe het klinkt, vind ik heel goed kloppen bij hoe het voelt als je even de weg kwijt bent."

Koen Verheijden wilde jou graag vragen: Giovanni heeft voor zijn voorstelling ook onderzoek gedaan, ik ben benieuwd wat hem daarbij het meest heeft geraakt, of wat heeft hem het meest verbaasd.

"Het raakte me dat de mensen bij wie ik thuis kwam zo blij waren dat er eindelijk naar hun verhaal geluisterd werd. Ze zeiden: er komen hier alleen mensen die iets van ons willen, of met slecht nieuws komen. Dat verbaasde me helaas niet, want ik weet heel goed hoe er met woonwagenbewoners wordt omgegaan."

De teksten zijn om in het hart te sluiten. Een beetje zoals de gouwe ouwe van André Hazes. Je weet wel: léven. Met een lach en een traan. Voelbaar van je kruin tot in je kleine tenen.
- Gina Miroula, theaterkrant.nl

Zanger Zonder Volk

Zanger Zonder Volk speelt zich af in de veilige maar gesloten wereld van de reizigers. We volgen drie personages waarvan de jongste in de loop van de tijd met één been buiten het woonwagenkamp komt te staan; de beschermde en afgesloten omgeving waarin het gezin leeft. Waar eerst een hechte relatie tussen een moeder en twee zoons bestond, begint die wereld langzaam uit elkaar te vallen. 

Zanger Zonder Volk is een productie van Likeminds in coproductie met Theaterproductiehuis Zeeland.

Meer informatie over Zanger Zonder Volk

Giovanni Brand - Zanger Zonder Volk
©Sabine Rovers