Sidi Larbi

Sidi Larbi Cherkaoui | Eastman

Vlaemsch (chez moi)

Ontmoeting van Vlaamse grootmeesters, met de Grote Kerk Veere als monumentaal decor

Met de nieuwe creatie Vlaemsch (chez moi) wil internationaal gerenommeerd choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui de directe confrontatie aangaan met de Vlaamse wortels die hij langs moederszijde heeft meegekregen. Vlaemsch is een herinnering dat ook taal een product is van de eigen tijd. Het stuk opent de deur naar een mythisch verleden dat niettemin vertrekt vanuit concrete objecten en figuren. De scène doet dienst als een geheugenplaats waar verleden, heden en toekomst elkaar treffen. Beweging wordt een vorm van herinneringsarbeid waarbij de wortels van een persoonlijke, intieme Vlaamse identiteit worden opgediept, omgewoeld en herschikt. 
 
Als kind van een Vlaamse moeder en Marokkaanse vader heeft hij van jongs af aan een kruispuntenidentiteit ontwikkeld die ook zijn choreografisch oeuvre zou gaan bepalen. Cherkaoui bewandelt de grijze zone tussen lokale verankering en interculturele dialoog. Zijn werk valt daardoor niet vast te pinnen op een welbepaalde regio, maar het trekt net de grenzen open om andere werelden binnen te laten.  
 
Voor deze productie werkt Sidi Larbi Cherkaoui samen met beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck, muzikant Floris De Rycker en modeontwerper Jan-Jan Van Essche. Vier hedendaagse Vlaamse makers/grootmeesters die samen op zoek gaan naar de rol van hun gedeelde herkomst in hun artistieke signatuur. Tegenover het Vlaamse profiel van het artistieke team plaatst Cherkaoui een groep van internationale performers/dansers. Hun herkomst bestrijkt alle hoeken van een wereld in strijd met zichzelf. In de kluwen van culturele wortels, die tal van politieke, sociale, en economische vertakkingen kennen, wil Vlaemsch zich begeven. 

Speciaal voor de opening van het Zeeland Nazomerfestival koos Sidi Larbi Cherkaoui de Grote Kerk in Veere uit om tevens ook de Nederlandse première van Vlaemsch (chez moi) te spelen. Dit monumentale gebouw vol geschiedenis zal deze voorstelling nog een extra lading meegeven.  

Datum

26 augustus

28 augustus

Duur

105 minuten

Tickets
"Vlaemsch van Sidi Larbi Cherkaoui: Vlaamse kunst om in te lijsten" - ★★★★ DeMorgen

Credits

Concept, direction & choreography Sidi Larbi Cherkaoui 
scenography Hans Op de Beeck 
Costume Design Jan-Jan Van Essche & Hans Op de Beeck
Musical Directions Floris De Rycker 

Scenefoto Vlaemsch - Sidi Larbi Cherkaoui Scenefoto Vlaemsch - Sidi Larbi Cherkaoui Scenefoto Vlaemsch - Sidi Larbi Cherkaoui Scenefoto Vlaemsch - Sidi Larbi Cherkaoui Scenefoto uit Vlaemsch van Sid Larbi Cherkaoui

Speeldata

vr 26 aug
20:00 uur
Vlaemsch (chez moi) - Sidi Larbi Cherkaoui | Eastman
Grote Kerk
za 27 aug
20:00 uur
Vlaemsch (chez moi) - Sidi Larbi Cherkaoui | Eastman
Grote Kerk Veere
zo 28 aug
15:00 uur
Vleamsch (chez moi) - Sidi Larbi Cherkaoui | Eastman
Grote Kerk, Veere