Zeeland Nazomerfestival 2022 sluit succesvolle editie af

03 september 2022

Het Zeeland Nazomerfestival heeft vandaag de 22e editie succesvol afgesloten. Afgelopen negen dagen konden bezoekers op verschillende locaties door heel Zeeland zich laten verrassen door theater, dans, muziek en performance. En dat werd volop gedaan! Bijna alle voorstellingen waren uitverkocht, en de bezoekers genoten van al het bijzonders dat ZNF te bieden heeft. 

Zo kreeg het publiek van Sien Vanmaele & Laika in een speciale ‘arena’ in een botenloods in Wilhelminadorp een plantaardig drie-gangen ZEEMAAL geserveerd en maakte tijdens dit verbindend theatraal diner kennis met een andere manier van koken om zo de wereld te redden, leerde Marjolijn van Heemstra haar publiek tijdens haar wandelperformance De Nacht-Wacht in de Manteling en Nollebos de donkerte omarmen en rockten de mannen van Touki Delphine samen met Joachim Badenhorst, Nora Fischer en hun omgebouwde agrarische planten oppot-machine Javo 2.0, hun nieuwe voorstelling MACHINE in de loods van Stichting Behoud Hoogaars in Vlissingen. Bezoekers werden geraakt door de openingsvoorstelling Vlaemsch (chez moi) van Sidi Larbi Cherkaoui en van de indrukwekkende solo Leonora, van Koen Verheijden (Likeminds) gepeeld door June Yanez, dat het verhaal vertelt van twee vrouwen en de kracht van verzet. En werden mensen in een razendtempo meegenomen in de 30 minuten durende komische mini-operette Drei, vier, flirt mit mir van Het Zuidelijk Toneel en Club Gewalt. Daarnaast meerde elke avond Vrijbuiter aan in verschillende Zeeuwse havens, waar veel mensen met zelf meegebrachte picknickmanden vol versnaperingen, genoten van optredens van o.a. broeder Dieleman, Wannes Cappelle, Eva van Manen, Moze Naél en Winterdagen. Ook was het muziekprogramma op het Abdijplein dit jaar weer terug. Het sfeervolle plein werd druk bezocht, waardoor elke avond, voor zowel publiek als artiesten (o.a. Het Zesde Metal, Orkesta Mendoza, Sophie Straat en Zuco103), een groot feest werd. 

De Volkskrant:
“Voor overrompelend totaaltheater moet je naar het Zeeland Nazomerfestival” 

Silvie Dees, directeur-bestuurder Theaterproductiehuis Zeeland over ZNF 2022: “Met zoveel bezoekers en (theater)makers die de afgelopen dagen zo genoten hebben, kijken wij terug op een zeer geslaagde editie. We zijn dit jaar met een nieuwe look en feel van start gegaan, en nemen deze energie graag mee naar volgend jaar. Wij kunnen niet wachten.” 

Zeeland Nazomerfestival wordt geproduceerd door Theaterproductiehuis Zeeland. De 23e editie vindt plaats van vr 25 augustus tot en met za 2 september 2023. Tot volgend jaar! 
 

 

Abdijplein
Inglourious Fiction
Bommenede
Tineke Boer
premiere Vlaemsch (chez moi) 26 aug in Grote Kerk Veere
© Tineke Boer
Sophie Straat Abdijplein
© Inglourious Fiction
Marjolijn van Heemstra
© Tineke Boer
Premiere Sien Vanmaele
© Tineke Boer
Vrijbuiter Tonnie en Wannes
© Tineke Boer

Reacties

De Volkskrant over het Zeeland Nazomerfestival
“Voor overrompelend totaaltheater moet je naar het Zeeland Nazomerfestival”

PZC over muziekprogrammering Abdijplein
“… de perfecte formule. Gewoon het plein oplopen en genieten van goede muziek, of je de artiest nu kent of niet.”

PZC over ZEEMAAL van Sien Vanmaele | Laika
“Het mondt uit in een feest voor alle zintuigen. Vanmaele zorgt ervoor dat je beter kijkt, ruikt, voelt en uiteindelijk proeft. De mogelijkheden van zeewier blijken eindeloos. Een heerlijk glas zeekefir, met spirulina (een blauwgroene zoutwateralg), maakt het helemaal af.”

Volkskrant over ZEEMAAL van Sien Vanmaele | Laika
“Je zou Vanmaele een klimaatpessimist kunnen noemen, want Zeemaal gaat ook over de opwarming van de aarde en de verzuring van de zee. Maar tegelijk is ze een realist die van de nood een deugd maakt: met scheikundige precisie bereidt ze een maaltijd van onder meer zeeasperges, sushi van biet en zeewier, coquilles van oesterzwam, oesterblad en allerlei wieren.” - de Volkskrant

NRC over Vlaemsch (chez moi) van Sidi Larbi Cherkaoui | Eastman
“oogstrelende beelden, de nodige humor en soms allebei.”

Volkskrant over Leonora van Koen Verheijden | June Yanez | Likeminds
“De expressieve Yanez schakelt tussen die twee heen en weer, soms zingend, soms furieus en behoorlijk in your face acterend, en smeedt een hecht verbond tussen de twee vrouwen.”

Theaterkrant over Leonora van Koen Verheijden | June Yanez | Likeminds
“Door voortdurend tussen de twee tijden te schakelen, leggen de makers – met gevoel voor humor, maar zonder de urgentie van hun werk teniet te doen – de parallellen tussen twee tijden, de twee vrouwen bloot, die beiden categorisch door hun (vaak mannelijke) omgeving worden afgewezen maar toch energie destilleren uit hun eigen wilskracht.”

 

PZC over MACHINE van Touki Delphine
“Oppotmachine steelt de show op het Zeeland Nazomerfestival”

“Aanvankelijk wat ongrijpbaar, maar uiteindelijk meeslepend en overrompelend.”

“... de machine ook letterlijk centraal staat en is de gangmaker is. Het apparaat stuwt de muzikanten - zonder uitzondering multi-instrumentalisten - tot grote hoogten. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor de twee gasten: de excellerende Belgische saxofonist en klarinettist Joachim Badenhorst en de aanstekelijke zangeres Nora Fischer, die ook op andere muzikale fronten uitstekend uit de voeten blijkt te kunnen.”

Theaterkrant over De Nacht-Wacht van Marjolijn van Heemstra
“Schuifelend slingeren we tussen de bomen door, in een adembenemende, bevrijdende duisternis, die je inmiddels gretig omarmt.”

PZC over De Nacht-Wacht van Marjolijn van Heemstra
“een enerverende, maar uiteindelijk ook verkwikkende ervaring”

NRC over Vrijbuiter
“Het echte Zeeland Nazomerfestival-gevoel werd afgelopen weekend het beste benaderd tijdens de dagelijkse, kleinschalige havenconcertjes.”

PZC over Vrijbuiter
“Moze Naél en Winterdagen brachten deze keer twee werelden samen, aan de ene kant spoken word en aan de andere kant het klassieke muziekwerk. Ze zorgden voor momenten van bezinning met prachtige muziek en rake teksten over mooie, maar vooral over pijnlijke gebeurtenissen in het leven.”

Reacties publiek:
“Omver geblazen door de nieuwste productie van Sidi Larbi Cherkaoui - Vlaemsch (chez moi)”

“Prachtig festival met een mooi en variërend programma-aanbod”