Terugblik & Aftermovie: dit was ZNF 2023!

12 september 2023

Het was fantastisch. Het was goed. Wat hebben wij genoten van deze negen dagen. Hieronder kan je alles nog eens terugkijken in de aftermovie. Zien wij jullie volgend jaar weer?

NACHTKANT
©Koen Broos

Op geheel Nørske wijze is op 25 augustus het ZNF 2023 van start gegaan in Domburg met Crashtest Ibsen van Sarah Moeremans! Hier was het veld waar voorheen de ijsbaan te vinden was, omgetoverd tot Noors dorp: inclusief Oslo Square. De eerste bingewatchsessie van Nora, Volksvijand en Ik zie spoken werd enthousiast ontvangen door het publiek én pers tijdens de opening in Domburg. Tussen de afleveringen door kon er genoten worden van de Noorse hapjes en een verfrissende slok Fjordenwater. 
 
Op zaterdag gingen tal van andere voorstellingen door heel de provincie van start. Zo was de eerste Water vergeet niet van Koen Verheijden voor het eerst te zien in Fort Rammekens. Daar kwamen de verhalen van vier strijdvaardige vrouwen uit heden en verleden tot leven. Op het terrein van COVRA klonken de eerste klanken van NACHTKANT, life is but a dream. In deze indrukwekkende voorstelling van Niek Kortekaas werd door het aangrijpende verhaal van de Gambiaanse Addi Manneh die de levensgevaarlijk overtocht naar Europa maakte, de schaduwzijde van de westerse consumptiemaatschappij blootgelegd.

Halverwege het festival kreeg in ’s-Heer Hendrikskinderen de zoektocht naar het familieverleden van Giovanni Brand een eigen plek. Naast het woonwagencentrum daar, op het veld bij Ponyclub ’t Hummeltje, speelde hij zijn Zanger Zonder Volk.  

Naast deze locatievoorstellingen bracht Jantien Fick het publiek in verwarring met Meisjes & Messen, vierde Club Gewalt het vrouwzijn met het 'radicaalfeministische' punkconcert van Herr Hamsterfleisch, werd het album Oh mijn ziel van broeder Dieleman gepresenteerd, speelde Marcos Valster da Costa Ferreira zijn GRIJS GEBIED, werden er grenzen overschreden (of juist niet?) tijdens ZWAANMEER van DIEHELEDING en tourde De Volle Vuilkar voor jong en oud langs alle Zeeuwse eilanden. 

Ook op het Abdijplein in Middelburg was het elke avond een feest. Het wisselvallige weer hield het publiek niet tegen om het plein te bezoeken en zich elke avond te laten verrassen door geweldig optredens van onder andere Muyayo Rif, Personal Trainer, Michelle David, Black Box Revelation, Meral Polat en WENDE. 

Silvie Dees, directeur-bestuurder:

“Ook deze editie van het Zeeland Nazomerfestival heeft onze verwachtingen meer dan overtroffen. We hebben genoten van ons publiek, de makers, samenwerkingspartners en de locaties die inhoudelijk zo aan alle voorstellingen waren verbonden. Het wispelturige weer zorgde voor onvergetelijke avonden waarbij publiek, makers en performers samen de grillige weersomstandigheden doorstonden en nieuwe verhalen en dialogen ontstonden.

De komende periode touren we de voorstelling ‘Crashtest Ibsen’ langs de Nederlandse en Vlaamse schouwburgen en zijn een aantal producties van het festival volgend jaar als theaterversie te zien op de Nederlandse podia. We kijken uit naar nieuwe residenties van makers en muzikanten in ons huis en gaan verder met het ontwikkelen van nieuwe producties op tot de verbeelding sprekende locaties in samenwerking met de omgeving.”