Marjolijn van Heemstra

Over Marjolijn
Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde theologie met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. In haar werk onderzoekt ze op een toegankelijke manier hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Met haar dichtbundels en romans won Marjolijn van Heemstra verschillende literaire prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald. 

Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO radio 1 Non-Fictie Boek van het Jaar 2021

Daarnaast maakt ze regelmatig podcasts (Sør (2018), Stadsastronaut (2019), Als geschiedenis in je opstaat (2022)) waarin ze je meeneemt in haar zoektochten.

De voorstellingen van Marjolijn van Heemstra (recent; Voyagers (2020), Lawrence of Arabia (2019), Stadsastronaut (2019)) zijn poëtisch, persoonlijk en geëngageerd. Ze schrijft en speelt bijna altijd zelf, soms met een niet-professionele speler naast zich. In haar genuanceerd activistische voorstellingen geeft ze inzicht in haar eigen onderzoek. Op een toegankelijke manier onderzoekt ze steeds weer hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. 

In 2022 zal ze zich als theatermaker voornamelijk bezighouden met De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren. De Nacht-Wacht is te zien op ZNF 2022.

Over haar residentie
Tijdens het ZNF 2022 is Marjolijn van Heemstra te zien met haar wandelperformance De Nacht-Wacht. Ze verbleef bij ons in de Studio om voor deze voorstelling onderzoek te doen in verschillende natuurgebieden op Walcheren waar ze onder andere ging wandelen met boswachter Karel. De uitkomsten van deze residentie verwerkt Marjolijn De Nacht-Wacht.

Marjolijn van Heemstra